Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first

Telefon

08-123 242 11

Avdelningens öppettider

Måndag–torsdag 07.00–20.00
Fredag 07.00–17.00

Besöksadress

Rosenborgsgatan 6–10, Södertälje
Hus 19, plan 8A

Huvudentrén är under ombyggnationen av Hus 01 flyttad till Entré H, med ingång från innergården. Infart sker mittemot Polhemsgatan. 

Postadress

Dagkirugiska avdelningen
Södertälje Sjukhus AB
152 86 Södertälje

Chefsjuksköterska 

Susanna Vellner

Kostnad

Här hittar du patientavgifter

Välkommen till dagkirurgiska avdelningen på Södertälje sjukhus

Vi tar hand om dig som ska opereras och gå hem samma dag. Vi förbereder även dig som är planerad att stanna kvar på sjukhuset efter din operation. Våra specialister verkar inom ortopedi, gynekologi, kirurgi och urologi.

Dagkirurgin är i dag integrerad med Operation, på plan 8 i Hus 19. Under din dag på dagkirurgin tas du omhand av en undersköterska och en sjuksköterska. 

 • Innan din operation

  Vi kontrollerar att du följt de instruktioner du fått i din kallelse inför din planerade operation, till exempel att du har fastat, inte har sår på kroppen eller har andra sjukdomar som kan komma att påverka din operation. Vi kontrollerar även ditt personnummer och om du har en överkänslighet. Dessa frågor får du svara på vid flera tillfällen innan operation för att allt ska vara rätt inför din operation.

  Därefter får du byta om till sjukhuskläder och träffa läkaren som ska operera dig inför din planerade operation. Vid behov markerar läkaren det område som ska opereras med en tuschpenna.

  Tänk på att

  Det finns en risk att din urinblåsa blir full under operationen. Därför är det viktigt att du kissar innan operationen. Beroende på vilken operation du ska göra kan vi behöva kontrollera din urinblåsa med en ultraljudsapparat innan din operation.

  Du kommer få läkemedel i förebyggande syfte som är smärtstillande och lindrar illamående i samband med din operation och sövning. Ibland läggs en blockad innan operationen i det område som ska opereras.

  Narkospersonal från operation kommer och hämtar dig på dagkirurgin och du får själv promenera in på operationssalen om du kan.

 • Efter din operation

  Efter operationen får du med hjälp av operationspersonalen att flytta över till din brits och du får komma till en uppvakningsavdelning om du sovit under operationen. Där får du stanna tills du har vaknat ordentligt.

  På uppvakningsavdelningen kontrolleras ditt hjärta med EKG, ditt blodtryck och din syremättnad. Ibland får du syrgas genom en tunn slang i näsan. Personalen på uppvakningsavdelningen finns runt dig hela tiden och ser till att du har det bra genom att ge smärtstillande och läkemedel mot illamående vid behov. När du är vaken får du komma tillbaka till dagkirurgin.

  Oavsett om du har sovit eller varit vaken under operationen får du, när du kommer tillbaka till dagkirurgin, komma upp i våra loungefåtöljer. Här får du smörgås och något att dricka. Det är viktigt att komma i gång så fort som möjligt efter operationen för ditt eget välmående.

 • När kan du gå hem?

  När du kan gå hem beror oftast på vilken operation du genomgått och vilken bedövningsform du fått. Vanligtvis kan du gå hem ett par timmar efter din operation, när våra rutinkontroller är tillfredsställda.

  - Du bör kunna äta och dricka något efter din operation.
  - Att du kunnat kissa efter din operation, beroende på vilken bedövningsform du fått.
  - Vi kontrollerar även att ditt förband ser fint ut.
  - Att din smärta och eventuella illamående är hanterbart vid hemgång och att du har erhållit information skriftlig samt muntlig angående din fortsatta egenvård.
  - Vid behov utskrivningssamtal med din läkare i samband med hemgång.

 • Lämna gärna dina synpunkter

  Din upplevelse hos oss är viktig. Vår ambition är den ska var den bästa och därför är din röst viktig för oss. Berätta gärna för oss hur din upplevelse har varit.