Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
Fasaden

Södertälje sjukhus i stabsläge

Södertälje sjukhus har från klockan 13.00 den 20 december gått upp i stabsläge. Det beror på den ökade belastningen på sjukvården i samband med smittspridning av covid-19 och säsongsinfluensa.

Sjukhuset övergår till stabsläge för att på bästa sätt kunna prioritera den akuta, nödvändiga vården. Operationer och mottagningsbesök som inte är nödvändiga att genomföra just nu skjuts upp. 

Det ansträngda läget på sjukhuset kan innebära långa väntetider på akutmottagningen och närakuten. Den som är akut sjuk ska alltid söka vård, men är det inte brådskande är det bättre att stanna hemma och först rådgöra med 1177, eller vänta till nästa vardag och kontakta vårdcentralen. 

- Nu kraftsamlar vi på sjukhuset igen. Behovet av vård är stort och vi har ett allvarligt och besvärligt läge nu. Jag vill uppmana alla att följa de allmänna råden gällande smittspridning. Covid-19 och säsongsinfluensa har liknande symtom och det är viktigt att vi håller avstånd, undviker folksamlingar, stannar hemma vid minsta symtom, använder munskydd där det inte går att hålla avstånd och inte minst – vaccinerar oss, säger Anna Gerber Ekblom, Södertälje sjukhus vd. 

Sjukhuset hade på tisdag morgon 41 patienter inlagda med bekräftad covid-19, samt 6 patienter inlagda med säsongsinfluensa. Ytterligare 1 patient är inlagd med misstanke om covid-smitta. 

Socialstyrelsens definitioner av beredskapslägen 

Stabsläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.