Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
sommarjobbare5

Möt våra sommarvikarier

Södertälje sjukhus är bemannat dygnet runt året om. Under sommaren, när ordinarie personal är på semester, förstärks vårt personalgäng med fantastiska sommarvikarier. Möt några av dem.Adam Janabi, 21 år, undersköterska, Avdelning 20

Började sitt sommarvikariat i april och går på sommarschema fram till och med september. Jobbet som undersköterska på avdelning 20 är Adam Janabi första riktiga jobb.
- Det känns mycket bättre än vad jag trodde. Det har varit fantastiskt. Jag älskar det här sjukhuset och den här avdelningen. Det är Södertälje sjukhus bästa avdelning.
Vad är det som gör ditt jobb fantastiskt?
- Framförallt mina kollegor här på avdelningen. Jag har så mycket erfarenhet runt mig och dessutom är de roliga. Att jobba med dessa kollegor i några månader är som att samla på sig minst två års erfarenhet. Jag tycker om att detta är en plats och avdelning för alla, oavsett profession och erfarenhet.
Varför blev det just Södertälje sjukhus?
- Jag bor i Södertälje och har vart här flera gånger när jag själv har varit sjuk. Det känns kul att själv vara en del av personalen nu.
Vad har du för arbetsuppgifter?
- Jag sköter omvårdnaden av patienterna och kollar bland annat blodtryck, puls och andning. Det är viktiga arbetsuppgifter.
Vad drömmer du om i framtiden?
- Jag vill plugga vidare till sjuksköterska och specialisera mig inom funktion. Min syster använder sig av rullstol så jag vet hur det kan kännas att bryta mot funktionsnormerna i samhället. När jag var liten ville jag bli läkare för att i framtiden kunna hjälpa min syster att lösa hennes funktionsvariation. Nu vet jag att det inte är något som behöver fixas med henne.
Hur känns det att jobba på sommaren?
- Det känns kul, jag mår bra av rutiner. Och trots att jag jobbar hela sommaren har jag några lediga dagar. Jag ska bland annat till Gröna lund med min syster.


Steve och Marie.

Marie Tidell, 24 år, undersköterska, Avdelning 10
Har jobbat på Södertälje sjukhus sedan november 2021 och går nu på sommarschema. Studerar till sjuksköterska och har två terminer kvar av utbildningen.
- I och med att det har blivit sommar har jag fått många nya kollegor och det har förändrat arbetsmiljön en hel del. Tidigare var jag den nya men nu känner jag istället att jag kan hjälpa de nya vilket känns väldigt bra. Jag har kommit in väldigt bra i arbetslaget och vi har en väldigt fin samhörighet.
Varför blev det just arbete på Södertälje sjukhus?
- Jag har längtat efter att börja jobba här. Jag är inte utbildad undersköterska utan väntade till termin fyra då jag kunde skicka in min ansökan. Jag bor i Södertälje så det känns jättebra att vara här.
Hur är det att arbeta på avdelning 10?
- Jag hade varit glad på vilken avdelning som helst men att jobba på en avdelning där hjärtat är i fokus är intressant. Det är komplext organ.
Vad drömmer du om i framtiden?
- Jag vill vidareutbilda mig och specialisera mig. Antingen som distriktssköterska eller jobba inom anestesi och hjälpa till vid operationer.
Kommer du att vara ledig något i sommar?
- Jag kommer ha en veckas ledigt i juli, det var ett önskemål från min sida. Jag har inte bokat något men jag tror att det blir en resa.

Steve Dele, 32, undersköterska, Avdelning 10
Jobbar juni-augusti denna sommar. Utbildar sig till sjuksköterska. Har två terminer kvar.
- Jag gjorde min praktik på Södertälje sjukhus och har haft kontakt med sjukhuset sedan dess. Att sommarjobba här är ett sätt att få in foten.
Hur trivs du på Södertälje sjukhus?
- Det är väldigt bra här. Jag uppskattar gemenskapen med kollegorna och att göra något meningsfullt gör mig väldigt glad. Jag känner mig bra och längtar efter att jag blir klar sjuksköterska.
Hur ser dina arbetsdagar ut?
- Jag läser journaler, rapporterar, arbetar med omvårdnad och fixar frukost och fika bland annat. Alla blir glada lite fika och te. Det är helt fantastiskt att arbeta här på sommaren. I skolan är det mycket teori och detta är en perfekt kontrast. Det är stor skillnad mellan sjukhusmiljön och skolan.
Vad drömmer du om, när du är färdigutbildad?
- Jag skulle vilja jobba inom psykiatrin eller plugga en magister. Jag gillar att plugga och skulle kunna tänka mig att bli doktorand. Men jag vill även jobba inom intensivvården.
Varför lockar just intensivvården?
- Pressen. Att det är mycket patienter och att det hela tiden kommer nya.
Hur känns det att det inte blir någon ledighet i sommar?
- Det gör inget. Jag var till Finland innan jag började jobba. Det var skönt.


Firel, Johanna och Mohammed. 

Firel Jabro, 23 år, undersköterska, Akuten
Jobbar juni-augusti på Akuten på Södertälje sjukhus. Pluggar till läkare i Uppsala och bor tillfälligt i Södertälje medan hon jobbar på Södertälje sjukhus.
- Jag jobbade på en annan akutmottagning förra sommaren och gillade det. Det känns bra att få in en fot inför min AT.
Vad drömmer du om?
- Jag vet inte vad jag vill bli. Jag gillar narkos och tror jag skulle tycka att det var kul. Att vara anpassningsbar, agera på sekunden, tänka snabbt. Kunskap är viktigt och avgörande.
Har du några andra planer i sommar förutom att jobba?
- I mitten av augusti ska jag resa med vänner och familj. Jag har två veckor ledigt.

Johanna Hamra, 22, undersköterska, Akuten
Pluggar till sjuksköterska och tar examen i januari 2023.
varför sökte du dig till Södertälje sjukhus?
- Jag bor i Södertälje och är uppvuxen med det här sjukhuset. Jag känner folk som jobbar här och folk känner igen mig. Jag känner mig trygg här. Här har jag suttit och väntat på att få vård, det känns naturligt att nu vara den som ger vård istället. Att det blev akuten var ett självklart val.
Varför?
- Jag är full av energi, stissig och galen. Och jag tycker om att springa runt Det är också väldigt blandade arbetsuppgifter. Ena stunden är det en gipsning, sen ett blodprov eller en transport. Det är aldrig långtråkigt. Sen är det väldigt bra kollegor också.
Vad drömmer du om?
- Jag har stora ambitioner, höga krav och vill mycket. Jag vet att jag inte vill vara kvar på samma ställe hela livet och jag vet att jag kommer att hamna på ett ställe där det händer mycket och är fart. Min högsta dröm är att någon gång vara läkare, helst inom kirurgi eller akutvård.
Vad är det bästa med Södertälje sjukhus?
- Det är att det är mångkulturellt, mångspråkigt och att allt och alla jobbar här. Det är naturligt och skapar trygghet för både personal och patienter.
Har du hunnit gjort något annat kul denna sommar förutom att jobba?
- Jag var i Italien och åt pizza och pasta innan jag började jobba. Och i september ska jag resa med familjen.

Mohammed Monasar, 25, undersköterska, Akuten
Bor i Tensta och pendlar dagligen. Pluggar till läkare, har 2,5 år kvar. Gjorde sin praktik på Södertälje sjukhus.
Hur trivs du på Södertälje sjukhus?
- Jättebra. Jag tycker mycket om mina kollegor som är hjälpsamma och trygga. Jag uppskattar att inte enbart jag är ny utan att vi är många och att vi alla hjälper varandra.
Vad drömmer du om att jobba med i framtiden?
- Jag tror att jag skulle vilja jobba med barn. Jag har många syskon själv och tycker att det är kul att jobba med barn. Eller så skulle jag kunna tänka mig att jobba på närakuten eller Huddinges akutmottagning.
Hinner du vara ledig något i sommar?
- Jag kanske tar något ledigt sista veckan på sommaren.