Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
Närakut skylt

Närakut Södertälje med fokus på barn

Den 15 maj öppnade Närakut Södertälje på Södertälje sjukhus som länets nionde närakut, en vårdform som etablerats under 2018 och som tagits emot positivt av länets invånare. Närakuterna tar emot både barn och vuxna i alla åldrar och Södertälje har nu en förstärkt barnakutverksamhet alla dagar mellan kl. 08 - 22.

Närakut Södertälje tar hand om akuta besvär och olycksfall som inte kan vänta men inte är livshotande. Närakuten får ingång via den ordinarie entrén till akutmottagningen för vuxna på Erik Dahlbergs väg 14.

Alla patienter kommer bedömas i kassan och de medicinska behoven avgör om patienten ska tas omhand på akutmottagningen, på närakuten eller av en annan vårdform som t ex vårdcentralen, husläkarjouren eller en av länets båda barnakutmottagningar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna och i Huddinge.

– Vi är väldigt glada för vårt utökade uppdrag som innebär att vi nu tar emot barn. Det leder också till att vi höjer kompetensen på akutmottagningen, säger Hillevi Nilsson, ansvarig verksamhetschef för akutverksamheten.

Fakta Närakut Södertälje

Närakut Södertälje finns till för dig som behöver mer avancerad akut vård än vårdcentralen eller husläkarjouren kan erbjuda. Det kan till exempel vara misstänkta frakturer, hjärnskakning, misstänkt propp i ben, smärtor i magen, stora sårskador eller akuta allergiska problem.

  • Öppet 8-22 alla dagar.
  • Tar emot vuxna och barn från 0 år.
  • Har tillgång till röntgen, ultraljud och laboratorium.
  • Har specialistutbildade läkare och sjuksköterskor.

Närakuten tar emot barn och vuxna i alla åldrar mellan 08 - 22, men närakuten är inte detsamma som en barnakutmottagning med barnläkare på plats.

De nya närakuterna är en del i Stockholms läns landstings framtidsplan för hälso- och sjukvård. Målet är ett ge patienten ett akut omhändertagande med rätt kompetens på rätt plats och vid rätt tid anpassat till de hälso- och sjukvårdsbehov som patienten har.