Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
Sjuksköterskor

Internationella sjuksköterskedagen

Den 12 maj är det den Internationella sjuksköterskedagen. Vi har träffat fyra sjuksköterskor på Södertälje sjukhus för att höra hur de trivs på Södertälje sjukhus, vad de drömmer om och vad det bästa med sjuksköterskeyrket är.

Internationella sjuksköterskedagen firas den 12 maj varje år. Den 12 maj 1820 föddes Florence Nightingale, den första moderna sjuksköterskan. Till minne av det firas den internationella sjuksköterskedagen runt om i världen. Sjuksköterskor är den enskilt största yrkesgruppen inom hälso- och sjukvården globalt. Sjuksköterskor har en nyckelroll och deras kunskaper och insatser är viktiga för att nå en god och säker vård. Så även här på Södertälje sjukhus.

Här nedan kan du läsa om fyra av våra sjuksköterskor.

Susanna Vellner, Chefsjuksköterska, dagkirurgen, avdelning 15
- Jag har jobbat på dagkirurgen som sjuksköterska sedan 2011. 
Vad uppskattar du med sjuksköterskeyrket?
- Det är ett jättekul yrke och jag trivs i möten med andra människor och i den här miljön. Jag har jobbat inom vården hela mitt liv, till och från, och det var självklart att utbilda mig vidare. Jag tycker om variationen och möjligheterna med yrket.
Varför är Södertälje sjukhus en bra arbetsplats?
- Det är korta beslutsvägar och det går att påverka mer än på större sjukhus. Jag utvecklas hela tiden och jobbar även med olika projekt och studier för att förbättra för patienterna. Jag har bland annat varit delaktig i studier där fokus varit patientens välbefinnande i samband med operation, eftervård samt tidpunkt för utskrivning. Vi följer även upp patienten dagen efter operationen via telefon, för att stärka dem i sin fortsatta egenvård.
Vad är du mest stolt över?
- En sak jag gärna lyfter fram är att vi jobbat med att öka patientdelaktigheten. Vi har gjort det betydligt bättre för de patienter som opereras hos oss. Vi har sett över slåttiderna till exempel. När jag började här kom alla klockan 07.00 och fick ibland sitta hela dagen innan det var dags för operation. Nu kommer de till oss i nära anslutning till sin operationstid och kan bland annat ta vissa läkemedel hemma. Vi har skapat ett effektivt flöde.
Hur ofta jobbar du kliniskt?
- Någon gång i veckan. Då är jag med och förbereder patienterna inför deras operation. Det är en stor förmån att kunna jobba kliniskt som chef. Jag får en bra inblick i verksamheten.
Vad är utmanande med ditt jobb?
- Att bedriva en verksamhet i en organisation med många olika korsningar. Vi är beroende av många olika enheter på sjukhuset  för att optimera patienterna inför en operation, vilket är en utmaning.
Vad är din drivkraft?
- Att göra det så bra för patienterna som möjligt här på sjukhuset och att personalen har en bra arbetsmiljö samt skapa en teamkänsla. Det är det absolut viktigaste. Jag har verkligen den bästa personalen, de är guld värda. De är väldigt delaktiga i verksamheten och i förbättringar och förändringar som vi gör.


Emma Svensson, intensivvårdssjuksköterska, IVA
- Jag har arbetat på Södertälje sjukhus sedan 1989 då jag blev färdigutbildad undersköterska. 1994 blev jag sjuksköterska och i början av sekelskiftet blev jag specialistsjuksköterska inom intensivvård. Jag har jobbat på IVA i 20 år men jag har varit på nästan alla avdelningar på sjukhuset.
Vad är det med IVA du gillar så mycket?
- Intensivvården är jättespännande, inte en dag är den andra lik även fast många rutiner såklart upprepas. Alla patienter är olika och det kanske låter konstigt men det är intressant att de svårt sjuka. Ju mer komplicerat det är, desto större är utmaningen. Jag vill inte jobba på någon annan avdelning, då gör jag hellre något annat.
Vad gör dig till en bra sjuksköterska?
- Min erfarenhet, mitt intresse och min vilja att bli bättre. Jag jobbar också med respirationsgruppen där vi utvecklar respirationarbetet. Sen utbildar jag i medicinisk teknik och är även instruktör i avancerad hjärt- och lungräddning. Jag utbildar våra medarbetare inom det.
Vad är det som är roligt med att vara sjuksköterska?
- Efter 30 år tycker jag fortfarande om mitt arbete. Jag uppskattar alla möten med olika människor men ibland undrar jag såklart varför jag håller på med detta i all evighet. Ibland har jag tänkt att jag vill jobba med något annat, särskilt i perioder när det har varit väldigt tungt. Arbetstiderna är jobbiga ibland, det är tungt när vi är underbemannade och den låga lönen är inte så kul.
Vad gör Södertälje sjukhus till en bra arbetsplats?
- Vi har en bra ledning och de har satsat på personalens hälsa. De har förebyggt och förutsett personalens dåliga mående. Dels har vi träffats i olika grupper och fått professionell handledning, dels har en kurator kommit och pratat om hur man kan drabbas av en svår stor kris (covid). Vi har pratat om vikten av att undvika stress i sitt liv, sova gott och inte kolla på alla nyhetsinslag för att undvika att hamna i en djup grop. Vi har också jobbat med en modell för att ingen ska försvinna i mängden, alla ska bli sedda och uppmärksammade och någon ska hela tiden ha koll på ens mående.
Vad gör du om tio år?
- Jag vet faktiskt inte. Jag jobbar inte på något annat sjukhus i alla fall.


Anjila Jamo, sjuksköterska, avdelning 10
- Jag är ganska nyexad, jag fick min examen i juni förra året. Innan det jobbade jag som undersköterska i tre år, även här på Södertälje sjukhus. Jag har jobbat inom vårdyrket sedan jag var 16 år.
Vad är det som gör sjuksköterskeyrket så roligt?
- Det är kul att ha ett mediciniskt ansvar, ett omvårdnadsansvar och att samarbeta med läkare och undersköterskor. Att vara sjuksköterska är att vara i mitten och se till att allt fungerar. Vi jobbar patientcentrerat utifrån patientens behov och jag utvecklas massor hela tiden.
Hur skiljer sig ditt nuvarande jobb från din tid som undersköterska?
- Det är ganska lika uppgifter, det är det medicinska som skiljer sig. Jag har mer ansvar nu och ser även helheten på ett annat sätt. Jag får även vara med och hitta förbättringsmöjligheter tillsammans med mina kollegor.
Hur känns det innan du ska gå till jobbet?
- Jag är verkligen taggad att komma till jobbet. Jag blir glad när jag ser att patienterna blir bättre och när de är trygga och glada över att vara här.
Hur är det att jobba på avdelning 10?
- Vi är ett bra gäng här på tian. Goda själar och hjälpsamma kollegor. Jag trivs verkligen här och känner mig som hemma. Vi har bra kommunikation mellan varandra och ett bra samarbete. Jag kan gå till mina kollegor och be om hjälp, jag vet att de kommer ställa upp och hjälpa mig. Mina kollegor är min familj.
När är ditt jobb inte lika kul?
- När det är stressigt och jättemycket att göra. Exempelvis när vi får in dåliga patienter som behöver tid. Det är också jobbigt när patienter inte blir bättre trots att vi gör allt vi kan. Jag jobbar i treskift och det kan även vara jobbigt att ställa om tiderna. Vår bemanning är dock bra, vi har höjt den.
Vad är det bästa med att jobba på Södertälje sjukhus?
- Det är ett litet sjukhus och alla känner alla. Jag uppskattar den familjära stämningen, att alla är så kunniga och att det är bra samarbeten mellan olika avdelningar.
Varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?
- Egentligen ville jag bli civilingenjör som min pappa men när jag började inom hemtjänsten och fick träffa alla ensamma människor som blev så glada av ett besök så kände jag att detta var det rätta yrket för mig. Det här känns direkt i hjärtat, det här vill jag jobba med. Jag utbildade mig på Karolinska i Flemingsberg och sökte mig sedan till Södertälje sjukhus eftersom jag bor här.
Hur ser du på framtiden?
- Jag kommer köra all in och fortsätta med detta. Jag har lite funderingar på att specialistutbilda mig. Det vore spännande och intressant. Min pappa är lite ledsen för att jag blev sjuksköterska, samtidigt ser han hur taggad och glad jag är och han märker tydligt att det är det här jag vill jobba med.


Gustav Forss, chefssjuksköterska, akuten
- I september har jag varit här i fyra år. Innan var jag vårdledningschef på SÖS-akuten där jag jobbade i 12 år. SÖS kommer alltid vara i mitt hjärta, men jag kände att jag stod och trampade där. Att komma hit blev en ny utmaning.
Vad får dig att trivas här på Södertälje sjukhus?
- Här har jag fått testa på mitt eget ledarskap och ta större plats även fast det inte riktigt var målet. Egentligen trivs jag väldigt bra att jobba kliniskt, och gör det fortfarande, och skulle inte ha något problem att backa tillbaka.
Hur mycket kliniskt jobbar du?
- Målet är att jobba 20 procent kliniskt och det fungerar när vi är välbemannade. På sommaren jobbar jag mer kliniskt. Då är det inte så mycket möten och jag kan jobba kliniskt nästan heltid samtidigt som jag är chef.
Vad är det som är roligt med att jobba kliniskt?
- Jag känner stor glädje när jag jobbar nära patienter och kollegor. Det ger mig massa energi, inget slår högre än att ta hand om våra patienter. Men mitt kliniska arbete får inte gå ut över det administrativa. Jag måste se till så att det finns personal på plats, att de mår bra och att de får den ledighet de ska ha. Det är rehab, uppföljningar, rekrytering, medarbetarsamtal och planering. Vi ligger minst ett halvår fram i tiden i planeringen.
Hur ser det ut med bemanningen nu?
- Det är alltid en färskvara. Om jag säger att det är stabilt kan det vara i ett dygn, sen är läget ett helt annat. Jag önskar såklart att vi var fler. Mitt jobb är att få medarbetarna att vilja stanna kvar genom att stimulera dem i arbetet, se till att de känner sig stolta över sitt arbete och sin arbetsplats och att de trivs.
Vad gör akuten på Södertälje sjukhus till en bra arbetsplats?
- Jag drivs av variationen och dynamiken. Från att ha lugnare stunder, till att det blir överjävligt. På akuten finns också en känsla av att ingenting är omöjligt, vi kan aldrig säga att vi har fullt här som på exempelvis en vårdavdelning. Jag tycker också om att få direktåterkoppling från våra patienter. Det är en stor tillfredställelse i att göra gott för patienter. Jag uppskattar även alla kompetenta kollegor. Vi värnar om varandra som grupp. När det är lite lugnare hos oss, exempelvis på morgonen, tar vi hand om varandra och umgås. Jag uppskattar Södertälje sjukhus korta beslutsvägar. Alla kan påverka och förbättra saker.
Hur ser du på framtiden?
- Inget varar för evigt. Jag trivs väldigt bra och är stolt över det arbete vi driver men jag vet inte vad som händer framöver.