En sepsisgrupp på sjukhuset jobbar för att förbättra vården vid sepsis. ”Med små medel och snabbt agerande kan vi inom sjukvården rädda många liv och förbättra sepsisvården.”
Sepsis (som mycket förenklat brukar kallas för blodförgiftning) är en av de vanligaste orsakerna till sjukhusvård och räknas som ett av de dyraste sjukhustillstånden. En sepsisgrupp på sjukhuset jobbar för att förbättra vården vid sepsis genom att införa ett nytt vårdförlopp.
– Med små medel och snabbt agerande kan vi inom sjukvården rädda många liv och förbättra sepsisvården, säger Elin Erlandsson, projektledare för sepsisgruppen, sjuksköterska och verksamhetsutvecklare på VO Akut.
– Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen och påverkar vitala organ som hjärtat, lungor och njurar. Sepsis är alltså en följd av en infektion som exempelvis lunginflammation, sårinfektion eller urinvägsinfektion, säger Kristoffer Löf, specialistläkare i internmedicin.
Sepsisgruppen jobbar med att implementera ett nytt vårdförlopp på sjukhuset som ska ge oss en mer jämlik och enhetlig vård vid sepsis. En större andel av patienter med sepsis ska:
Tiden är viktig vid sepsis, varje timme utan diagnos och behandling kan få avgörande konsekvenser. Dödligheten ökar med 7,6 procent för varje timme utan korrekt behandling. Sepsislarm som är den första delen av vårdförloppet är redan infört på akutmottagningen.
Sepsislarm handlar om att upptäcka patienter som har det som kallas för allvarlig sepsis och där dödligheten är upp mot 25 procent. Målet är bland annat att dessa patienter ska få antibiotika inom en timma efter ankomst till akuten.
Det nya vårdförloppen handlar också om att patienter ska få rätt diagnos och rätt information vid utskrivning från sjukhuset.
Den 13 september är det internationella sepsisdagen, World Sepsis Day.
På bilden: Elin Erlandsson, verksamhetsutvecklare på verksamhetsområde Akut och projektledare för sepsisgruppen.