Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
Bettan

Träffa Elisabeth - barnsjuksköterska på BUMM

I Södertälje sjukhus nya lokaler finns Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, BUMM, som med sina 11 000 besök per år är länets största. BUMM är en tidsbeställd mottagning för barn och ungdomar i åldrarna 0-17 år.

Här jobbar flera olika yrkeskategorier inom de olika teamen astma/allergi, obesitas, gastro, urologi, neuropsykiatri och psykisk hälsa för barn och ungdomar. En av sjuksköterskorna på BUMM heter Elisabeth, som du kanske känner igen från SVTs program Doktorerna. Se gärna avsnittet när Rut får hjälp med sin mage på svtplay.se.

Elisabeth är bosatt i Tumba och började på Södertälje sjukhus för cirka 10 år sedan. 2008 fick hon möjlighet att gå en specialistutbildning i barn-ungdomsmedicin. Hon har även valt att utbilda sig inom gastro, alltså mage, tarm och lever. Idag ansvarar hon för gastromottagningen 20-30 % i veckan.

- Att sjukhuset stod för en vidareutbildning är en förmån och en fantastisk möjlighet, säger Elisabeth.

Varför sökte du jobb på Södertälje sjukhus?
– Jag jobbade på ett av de större sjukhusen i Stockholm och ville jobba på ett mindre och mer familjärt sjukhus.

Vad gör ditt jobb så roligt?
– Det är ett roligt och varierande arbete och ingen dag är den andra lik. Jag får träffa barn och ungdomar i alla åldrar och familjer i olika livssituationer. Det är spännande med de olika kulturerna som vi har här och det blir en utmaning att anpassa informationen och sin roll efter det. Man måste ha bred kunskap om barn i olika åldrar och utvecklingsfaser och jag anpassar mötet med barnet och familjen efter deras behov.

Hur ser din arbetsdag ut?
– Jag är på jobbet kl. 07.30. Är jag på den allmänna mottagningen gör jag allt från schema- och bemanningsplanering och telefonrådgivning till att ta emot patienter där jag bland annat gör pricktest, blåser spirometri och andra behandlingar i samband med läkarbesök. Det ingår en hel del undervisning om hur man skall ta sin medicin och annat som hör till barnets diagnos. De dagar jag har min egen mottagning planerar jag själv med patientbesök eller telefonsamtal, det som passar familjen bäst.

Vilka är fördelarna, tycker du, med att jobba på Södertälje sjukhus?
– Det är ett litet sjukhus med korta beslutsvägar. Vi jobbar nära vår vd och andra enheter och man känner en samhörighet. Vi har tillgängliga chefer som också jobbar kliniskt. De nya fina lokalerna är också en stor fördel.  Vi har ett bra arbetsklimat, en trevlig mottagning och ett bra samarbete mellan olika yrkesgrupper över gränserna.

Är det något som du skulle önska var bättre på Södertälje sjukhus?
– Fler parkeringsplatser! Våra patienter hittar ingen parkeringsplats och kommer försent till besöken. Jag önskar också att bussarna till Stockholm skulle gå oftare. Det skulle locka hit fler, tror jag. Löneutvecklingen skulle också kunna vara bättre.

Var ser du dig själv om fem år?
– Jag bestämde mig redan som sjuåring att jag skulle jobba med sjuka barn, det har aldrig funnits några andra alternativ. Jag har haft förmånen att arbeta som volontär i Etiopien och Indien med Operation Smile. Det är en hjälporganisation som opererar barn med läpp- gomspalt. Jag tycker att det är så fantastiskt att få vara med och göra så stor skillnad. Som sjuksköterska finns stora möjligheter inom olika områden, men jag kommer att arbeta kvar inom barnsjukvården.