Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first

Telefon

08-123 247 80, knappval 2

Telefontider

Inringningstid vardagar
från kl. 06.00

Avbokning av tid kan lämnas dygnet runt till telefonsvarare

 

Besöksadress

Rosenborgsgatan 10
Hus 19, plan 4A.
Anmäl dig i huvudkassan före ditt besök.

 Postadress

Gynekologmottagningen Södertälje Sjukhus AB
152 86 Södertälje

Kostnad

Här hittar du patientavgifter

Väntetider

För närvarande har vi långa väntetider till vår mottagning vilket innebär att ett besök kan dröja. Vi beklagar den olägenhet detta kan innebära för dig.

Välkommen till Endometriosmottagningen

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens.  Det är viktigt att du får träffa en gynekolog om du har mycket ont vid mens, både för att slippa smärta och andra symtom och för att undvika komplikationer. En gynekolog kan hjälpa dig med utredning och behandling.

Det vanligaste är att du får behandling i form av hormoner, såsom p-piller eller hormonspiral, för att smärtan ska lindras eller försvinna. Hormonerna gör att blödningarna minskar eller försvinner helt och då brukar besvären minska.

Det är vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens. Symtomen vid endomtrios kan variera från person till person. En del känner inte av sin endometrios alls, eller ganska lite.

Symtom på endometrios kan vara:

  • dysmenorré (svår mensvärk)
  • rikliga blödningar, mellanblödningar eller kort menscykel
  • smärta när du kissar eller bajsar
  • diarré eller förstoppning
  • trötthet och illamående
  • samlagsmärtor
  • symtom som liknar urinvägsinfektion
  • svårighet att bli gravid
  • samband med IBS, laktos- samt glutenintolerans kan ibland ses

De flesta med endometrios blir hjälpta av behandlingen med hormoner. Det kan både en gynekolog inom öppenvården och en barnmorske-/ ungdomsmottagning hjälpa till med. Om inte det hjälper tillräckligt och besvären är svåra kan remiss till oss vara aktuellt, remiss kan både en öppenvårdsgynekolog eller en läkare på vårdcentralen skriva.

Vårt endometriosteam består av gynekolog, smärtläkare, smärtsjuksköterska, fysioterapeut, kurator samt barnmorska och sjuksköterska från gynmottagningen. Vi har tillsammans regelbundna möten där vi diskuterar och planerar för hur vi kan ta hand om varje patient på bästa sätt.