Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.
* To translate this page you need to accept the cookie policy first
Emma Burke, operationssjuksköterska på Södertälje sjukhus

"Fullt fokus på en patient i taget"

Emma Burke är operationssjuksköterska. Hon tycker att det är skönt att ha en patient i taget och att kunna göra allt för den patienten. Hon berättar att arbetet är varierande, att hon lär sig mycket av kollegorna och att det är ett härligt gäng som jobbar på operationsavdelningen.

– Som operationssjuksköterska har man en patient i taget och har fullt fokus på den patienten. Efteråt vet jag att jag har gjort allt jag kan för patienten. När jag jobbade inom hemsjukvården på en vårdcentral gjorde vi alltid extra uppgifter, som egentligen kanske inte tillhörde jobbet, men som tog tid och skapade stress. Här är arbetsuppgifterna bra fördelade. När patienten är färdigopererad, förbandet är på vi har skickat iväg prover och instrument så är patienten klar för vår del.

”Som operationssjuksköterska är man mycket mer med i operationen än vad jag först trodde.”

– Före en operation tar jag emot patienten, ställer frågor om identitet, om de har fastat, om de har metall i kroppen och om de har fått någon markering. Jag steriltvättar operationsområdet och draperar patienten med sterila dukar. Jag förbereder salen och positionerar patienten rätt på operationsbordet. Under en operation instrumenterar eller assisterar jag operatören och ansvarar för steriliteten i operationssalen. Som operationssjuksköterska är man mycket mer med i operationen än vad jag först trodde. 

”Det är skönt att känna sig respekterad i sin roll”

– Det är prestigelöst här, jag kan säga att någon kom åt något och riskerade steriliteten, då får jag justera det, täcka över ytan på nytt eller byta en handske. Om det finns en minsta tveksamhet tar vi alltid det säkra före det osäkra och rättar till det direkt för att inte riskera att någon av våra patienter ska drabbas av en infektion. Det är skönt att känna sig respekterad i sin roll. 

”Variation från enklare ingrepp till längre operationer, både planerade och akuta”

På Södertälje sjukhus har vi både planerade (elektiva) och akuta operationer. Kirurgiska, ortopediska, urologiska och gynekologiska operationer utförs på samma operationsavdelning.

 – Här får vi variation på operationer, från enklare ingrepp som kan ta tio minuter, till längre operationer på fyra timmar. Här är man inte placerad någonstans utan man får man verkligen göra allt. Vi deltar i operationer inom kirurgi, ortopedi, gynekologi och urologi. Det är kul för jag gillar variation. Vi får också akuta operationer som kan vara vad som helst. Vi lär oss av varandra. 

Emma berättar att vi har åtta operationssalar på sjukhuset. Av dem är det alltid full aktivitet i minst sex stycken. En sal står alltid redo ifall vi behöver utföra ett akut kejsarsnitt eller stoppa en akut blödning efter en förlossning. Oftast arbetar sex operationslag samtidigt fem på olika salar och ett lag i korridoren som finns redo för akuta operationer och för att kunna hjälpa kollegorna inne på salarna. 

Operationssalarna har lite olika utrustning beroende på vilka operationer som oftast utförs i salen.

– Vi har jättebra koordintorer som planerar in operationerna så att vi inte behöver flytta på utrustning mellan salarna i den mån det går. 

”Jag läste i böcker under utbildningen men det är en helt annan grej att se och samtidigt få en förklaring”

Efter halva utbildningen till operationssjuksköterska ringde hon hit och frågade om hon fick komma till avdelningen och hospitera – vilket är som ett studiebesök för att se verksamheten från insidan. Det fick hon så klart och efter det valde Emma att börja jobba hos oss på Södertälje sjukhus. 

– Jag hospiterade här för att känna efter. Jag var här en dag och det var hemtrevligt. Alla som jobbar med operation på sjukhuset är arbetskamrater. Här arbetar alla ihop, det är en stark teamkänsla i operationssalen och vi fikar och äter vi tillsammans. 

Som nyutbildad operationssjuksköterska har Emma gått en flera månader lång inskolning på jobbet för att lära sig att vara med inom de olika typer av operationer som utförs. Inskolningen har varit flera veckor i taget inom varje specialitet. 

– Även när man är mer van så finns det alltid någon rutinerad i korridoren som jag kan ställa frågor till eller så får jag jobba tillsammans med en van undersköterska. Våra koordinatorer planerar så att vi får gå bredvid och ha inskolning. Jag går fortfarande på inskolning för ortopedi. Jag ska snart vara med på min första plastik, där vi ska byta en höftkula. 

– Våra läkare är också väldigt pedagogiska, jag kan fråga och de förklarar vad de gör och varför. Jag lär mig jättemycket av det. Jag läste ju i böckerna under utbildningen men det är en helt annan grej att se och samtidigt få en förklaring. 

”Här är vi alla ett gäng, oavsett yrke”

– Här är vi alla ett gäng oavsett vilket yrke man har. Det har nog att göra med att vi inte är så låsta som grupp utan jobbar i olika team varje dag. Vi får kommentarer från patienter som frågar om vi alltid har så här roligt på jobbet. Vi skrattar också mycket tillsammans med våra patienter. Det är mysigt och trevligt här. Hos oss bryr vi oss om varandra. Det skulle vara konstigt en måndag utan frågan om man har haft en bra helg. 

– En annan häftig grej att vara med om är när det är så bra flöde i operationssalen och att man knappt behöver säga något, allt bara flyter på för alla i teamet vet exakt vad de ska göra. Då tänker jag att wow, vad bra det här känns. Det är också roligt när det är bra samtal i gruppen under en operation. Vi är ett härligt team. Kommunikationen är bra inom teamet, folk strävar verkligen efter att det ska vara bra miljö på operationssalen. 

Intressant fakta operationssjuksköterska:

  • Plock-kort inför operation. Det finns kort med instruktioner för varje sorts operation. Här finns information om allt som rör en operation, bland annat vilka instrument som behövs, hur patienten ska positioneras och vilka suturer som används.
  • För att få jobba på jourtid måste en operationssjuksköterska ha jobbat i minst ett år. Jourtid är allt före 07 och efter klockan 17 på vardagar. 
  • Står operationssjuksköterskor upp hela dagarna? Vid flera sorters operationer går det bra att sitta ner som operationssjuksköterska. 
  • Får man gå iväg på rast och fika som operationssjuksköterska? Emma berättar att hon trodde att man skulle jobba utan att bli avlöst för lunch eller fika, men här på Södertälje sjukhus blir man alltid avlöst för lunch och nästan alltid för fikarast. 

Emma Burke

Emma i en av operationssalarna på Södertälje sjukhus.