Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.

Så söker du vård

En guide som hjälper dig att hitta rätt i vården.

Ring 112

Ring telefonnummer 112 vid en nödsituation. Om det behövs kommer en ambulans som kör till akutmottagningen. Ibland kan det gå snabbare att ta sig till akutmottagningen själv.

Akutmottagning

Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom behöver du söka hjälp på akutmottagningen. Den är öppen dygnet runt, alla dagar.

När ska jag inte åka till akutmottagningen?

Åk inte till akutmottagningen med lättare besvär. Akutmottagningen måste prioritera allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Om du har lättare besvär får du oftast vänta länge eller så blir du hänvisad till en jourmottagning eller vårdcentral. Ring 1177 om du är osäker på hur allvarligt ditt sjukdomstillstånd är.

Närakut

Du söker till den jouröppna mottagningen om du har besvär som inte kan vänta. Gäller det livshotande tillstånd ska du åka till en akutmottagning eller ringa 112. 

Här kan du söka efter jouröppna mottagningar.

1177

Ring 1177 om du är osäker på när du ska söka vård. En sjuksköterska hjälper dig bedöma dina besvär. Du kan också få rådgivning och information om var du ska söka hjälp. Du kan ringa 1177 dygnet runt.

Vårdcentral

Det är nästan alltid på vårdcentralen du ska söka hjälp när du är sjuk eller har besvär. En vårdcentral kan även kallas husläkar-, familjeläkar-, distriktsläkarmottagning, hälsocentral, hälsovårdscentral eller liknande. 

En vårdcentral har öppet på dagtid under vardagar. Om det är bråttom kan du söka hjälp direkt, till exempel om du har ett sår som blöder. Annars är det oftast bäst att ringa först.

Hos många vårdcentraler kan du boka tid genom att logga in. Ibland finns det en öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att boka tid. Det brukar även gå att få rådgivning på telefon eller genom att logga in. I vissa fall kan vårdcentralen ordna med hembesök.

Hitta din vårdcentral

Läs mer om att hitta rätt i vården här.