Use Google translate to translate the web page. Södertälje Sjukhus takes no responsibility for the translations. Read more about Google Translate.

Så söker du vård

En guide som hjälper dig att hitta rätt i vården

Här kan du läsa om hur du söker vård och om olika vårdmottagningar:

Ring 112

Ring telefonnummer 112 vid en nödsituation. Om det behövs kommer en ambulans som kör till akutmottagningen. Ibland kan det gå snabbare att själv ta sig till akutmottagningen.


Akutmottagning

Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom behöver du söka hjälp på akutmottagningen. Den är alltid öppen, dygnet runt.

När ska jag inte åka till akutmottagningen?

Åk inte till akutmottagningen med lättare besvär. Akutmottagningen måste prioritera allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Om du har lättare besvär får du oftast vänta länge. Du kan också bli hänvisad till en jourmottagning eller vårdcentral. Är du osäker på hur allvarligt ditt sjukdomstillstånd är, ring telefonnummer 1177 för att rådgöra med sjuksköterska.


Närakut

Du söker till den jouröppna mottagningen om du har besvär som inte kan vänta. Gäller det livshotande tillstånd ska du istället åka till en akutmottagning på sjukhus eller ringa 112. 

Här kan du söka efter jouröppna mottagningar.


1177

Om du är osäker på var och när du ska söka vård, ring telefonnummer 1177. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär. Du kan också få rådgivning och information om var du ska söka hjälp.

Du kan ringa telefonnummer 1177 dygnet runt.


Vårdcentral

En vårdcentral kallas ibland husläkarmottagning, familjeläkarmottagning, hälsocentral, hälsovårdscentral, distriktsläkarmottagning eller liknande. Det är nästan alltid på vårdcentralen du ska söka vård när du är sjuk eller har något besvär.

En vårdcentral har öppet på dagtid under vardagar. Om det är bråttom kan du söka direkt, till exempel om du har ett sår som blöder. Annars är det oftast bäst att ringa först.

Hos många vårdcentraler kan du boka tid genom att logga in. Ibland finns det en öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att boka tid.

Det brukar även gå att få rådgivning på telefon eller genom att logga in. I vissa fall kan vårdcentralen ordna med hembesök.

Här hittar du vårdcentraler

Läs mer om att hitta rätt i vården här.